Publicat a esquerra.cat, el 23 de gener de 2022
Esquerra Republicana porta al proper ple reformar el codi de conducta del Parlament per combatre els discursos d’odi

El partit republicà considera necessari, que durant aquesta legislatura, s’impulsi i aprovi la Llei contra el racisme i es reformi el reglament del diputats i diputades
El grup parlamentari d’Esquerra Republicana demana al Parlament de Catalunya que reafirmi el seu ferm compromís amb una Catalunya lliure de qualsevol discriminació racista. Els republicans presenten una moció al proper ple, en la qual es considera necessari que durant aquesta legislatura, per una banda, el Parlament impulsi i aprovi la Llei contra el racisme en totes les seves formes i expressions i per l’altra, que es reformi el reglament del Parlament i el Codi de Conducta dels diputats i diputades per a blindar la cambra davant comportaments masclistes, racistes, homòfobs i feixistes.
A més, Esquerra Republicana també vol que el Parlament insti el Govern de Catalunya a col·laborar amb la Comissió d’Estudi del Racisme Institucional i Estructural per valorar l’elaboració i implementació d’accions extretes de les conclusions de l’informe final que elabori la comissió.
Els republicans també insisteixen en el desplegament de forma progressiva de la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no discriminació, i porten al Parlament que, durant el primer trimestre del 2022, el Govern en prioritzi l’aprovació del règim sancionador.
Entre d’altres punts, els diputats i les diputades republicans porten a debat parlamentari que la Generalitat dissenyi una macroenquesta sobre discriminacions i delictes d’odi durant aquest 2022, i la col·laboració amb els ens locals per vetllar la garantia de l’empadronament de les persones sense domicili fix i de les persones migrades.
La moció que presenta Esquerra Republicana al proper ple reprèn el debat polític del desembre en què, en una interpel·lació, la diputada Najat Driouech va demanar fer front a totes les ideologies que promouen l’odi, el racisme, la xenofòbia, l’antigitanisme, la islamofòbia, i actuar des d’un compromís radical i insubornable amb els drets humans del conjunt de la ciutadania.
El Parlament de Catalunya constitueix la comissió d'estudi sobre racisme institucional i estructural
S’ha aprovat el pla de treball presentat conjuntament per Esquerra Republicana, Junts, la CUP i En Comú Podem, el qual prioritza els àmbits d’educació, cultura i mitjans audiovisuals, administració pública, salut, habitatge, seguretat i inserció laboral.
Aquest divendres s’ha constituït al Parlament de Catalunya la comissió d’estudi sobre racisme institucional i estructural i s’ha aprovat el pla de treball que la vertebrarà durant aquesta legislatura. Aquesta tindrà per objectiu estudiar el racisme institucional i estructural a Catalunya en tots els àmbits, des de la seguretat fins a la igualtat d’oportunitats, passant per la salut, l’educació, la cultura i la representació social, política i econòmica, per a establir una diagnosi compartida sobre les mesures que cal prendre per a revertir les dinàmiques d’opressió racial i evitar qualsevol discriminació racial.
El racisme estructural social que s’exerceix amb l’estigmatització, la racialització, i els prejudicis sobre la diversitat social que hi ha en la nostra societat; va molt lligat al racisme que desprenen els discursos d’odi, un altre àmbit en augment, que genera segregació, desconfiança, discriminació i violència cap a certs col·lectius de la societat. També és destacable el racisme institucional en el paraigua del benestar social, com ara en l’accés a la salut, als serveis socials, en els aspectes laborals o de l’habitatge. Com per exemple la no atenció sanitària, la negació a l’empadronament sense tenir domicili fix, o bé, fer el tràmit excessivament feixuc, no contemplant les diferents realitats. Aquests fets sovint són difícils de visibilitzar o denunciar, ja que el col·lectiu de persones a qui els afecta, molts cops desconeixen els drets socials que tenen.
La comissió d’estudi del racisme institucional i estructural té com a objectiu convertir-se en un espai de debat, profund i rigorós, mitjançant les aportacions de testimonis, societat civil, i persones expertes, per a tal d’elaborar una diagnosi comuna sobre la situació del racisme institucional i estructural a Catalunya i les mesures necessàries per a prevenir-ho, i reparar-ho.