
Quin carisma tenen les llistes de despatxos
Encara estem donant voltes als darrers resultats electorals, que van descobrir una feble voluntat d’anar a votar i el poc carisma de llistes fetes als despatxos dels partits, que a l’hora de la veritat han de patrocinar els militants.
Quin carisma amb el diàleg forçat
Fa la sensació que el problema són els partits que han cuinat la formació de llistes buscant les oportunitats, situant al capdavant amb garantia de ser elegits, dirigents col·locats, en llocs de relleu municipal per guanyar vots als territoris.
El balanceig dels vots també demostra una manca d’educació cívica sobre el paper de les institucions i la manca de comunicació institucional sobre el paper de Catalunya. Només cal resseguir el que va passar durant la campanya electoral del 14 F per adonar-nos d’aquestes deficiències en els mateixos candidats.
El diàleg forçat entre les formacions independentistes del 14 F va donar lloc a la formació d’un govern de coalició, que va ser un “remake” o tornada, al mateix que havien deixat endarrere, buscant el sí a la independència per diferents vies.
Divergències entre els partits independentistes
La universitat catalana d’estiu ha posat en relleu les divergències entre uns i altres que ja hi eren abans de formar govern el president investit. Les presses i les contradiccions han aparegut quan més necessitem el cap fred.
Ens cal una estratègia operativa que uneixi la ciutadania, començant per la política lingüística, seguint per l’exigència del referèndum d’autodeterminació i control a Catalunya i des de Catalunya de les infraestructures bàsiques.
Ens correspon lluitar contra el canvi climàtic amb respostes concretes per la urgència social i ecològica de protecció del medi ambient.
També ens cal donar suport a l’agricultura i la ramaderia contra els abusos en els preus dels distribuïdors i majoristes, quan necessitem una agricultura “bio sostenible”.
Cal que els partits canviïn la manera de fer les llistes electorals
Els partits han de superar amb la seva activitat les informacions de les cadenes televisives no catalanes que en cap cas afavoriran les tesis independentistes ni les seves propostes.
Barcelona continua sense ser la pedra de l’edifici sobre què construir la república. No podem concebre una república catalana sense Barcelona cap i casal que és el que estan impedint els Comuns al poder de l’Ajuntament amb el suport dels socialistes i Manuel Valls.
Catalunya té el dret de promoure alternatives a aquesta situació i construir millor el seu electorat davant els que volen eliminar la força de l’electorat català. Aquest electorat no ha de buscar vot refugi, sinó vot valent, amb una forta mobilització a la propera campanya.
Mentre seguim fent llistes electorals com a sistema, caldrà que els partits variïn essencialment la manera de confeccionar les llistes segons criteris de selecció o combinacions internes d’interessos de grup. Sona a conspiració per aconseguir el poder.