
Què som? Una nació històrica amb drets
Històricament, defensem que som una nació. Políticament, diem que som una nació. Socialment, ens considerem una nació. Però el Tribunal Constitucional no pensa així i els partits espanyols encara menys.
Què som? Una nació maltractada i no reconeguda
Quan parlem de Catalunya com a nació no afegim que és una nació maltractada per l’Estat espanyol. Els catalans no deixem de ser una minoria política, lingüística i cultural que l’Estat no respecta, a l’hora d’enviar funcionaris a Catalunya.
Els catalans de les quatre províncies catalanes som el 16% de la població de l’Estat espanyol, però també el 20% del seu PIB i els contribuents fiscals que normalment més aporten a la caixa de l’Estat.
L’independentisme continua sent un moviment plural, dispers, sense unitat, ara al poder de la Generalitat, i realment tindrà feina per estructurar-se amb unitat i convertir electoralment els partits espanyols en minoritaris a Catalunya a tots els nivells.
Què som? Una societat dialogant
El socialisme és al poder a Espanya gràcies a l’abstenció d’ERC a l’acte de la investidura de Pedro Sánchez. Però, encara no s’ha vist cap mesura que permeti renovar l’escenari polític i obrir expectatives a Catalunya.
Catalunya disposa ara d’una esquerra dialogant que ha estat capaç d’establir un govern d’unitat i ara ha d’afrontar el diàleg amb l’Estat en una taula plena d’incerteses i de preguntes que poden quedar sense resposta.
L’independentisme no té, però, capacitat per soscavar res davant de la unió que en qualsevol moment poden interposar PSOE-UP, PP i VOX contra les propostes catalanes. El règim es tanca en si mateix quan veu perill de què trontollin els seus pilars o la monarquia que Catalunya rebutja.
L'Estat no presenta una negociació imparcial
Quan això passa, els catalans ens adonem que les regles del joc no són netes i segueixen vives i en actiu les normatives que poden il·legalitzar l’independentisme com són la llei mordassa, el Codi Penal o el decret digital. Despenalitzar la política encara queda lluny de produir-se.
L’Estat no presenta, al diàleg amb Catalunya, una negociació imparcial i no li preocupa un trencament perquè té la capacitat repressora i sap que la Unió Europea no li demanarà explicacions.
Hem de reforçar els valors democràtics
Els partits independentistes han de mirar de canviar de manera de fer i d’objectius, treballant per sumar la majoria de la societat que no tenen.
El reforçament dels valors democràtics a Catalunya és absolutament necessari, perquè el combat és també ideològic i contra l’autoritarisme que ens impedeix ésser.