
La pandèmia ha transformat la nostra manera de vestir. Hem hagut d’agregar, a la nostra vestimenta, un accessori que ens és estrany. Alguns el tenien com a quotidià, per motius de salut, per a la resta ens era desconegut. Posar-se la mascareta per evitar contagis és un gest que, per a molts països asiàtics ja era habitual abans de la pandèmia. Tenien un refredat, mucositat, etc.? Mascareta i a treballar!
Per a nosaltres, en ser un element aliè, ens sorgeixen molts dubtes: com guardo la mascareta?, com l’he de dur?, com me la poso?, quant de temps?, pot ser perjudicial dur la mascareta massa temps?, protegeix la mascareta?, realment? Els dubtes són molts, i variats, i encara és molta la gent que es col·loca la mascareta de manera inadequada. Per això, hem volgut fer un resum de la campanya de la conselleria de salut de les Illes Balears, que aclareix diversos dels punts, tot esperant que serveixi d’orientació al lector.
Per què dur mascareta?
La majoria de les persones adquireixen la COVID-19 d’altres persones amb símptomes. No obstant això, cada vegada hi ha més evidència del paper que tenen en la transmissió del virus les persones sense símptomes o amb símptomes lleus. Per això, l’ús de les màscares en la població general pot col·laborar en la disminució de la transmissió del virus.
Com dur la mascareta de manera adequada?
Com no dur la mascareta?
Excepcions per dur la mascareta
Qualsevol excepció ha d’estar del tot justificada, perquè no dur la màscara posa en risc la salut pròpia i la dels altres.
- Motius de salut justificats. Es tracta de casos molt excepcionals, als quals habitualment es recomana mantenir-se en aïllament per no exposar-se al contagi perquè són vulnerables. Només en aquests casos les persones afectades poden fer servir la declaració d’estat de salut, que serveix perquè hi facin constar que compleixen alguna de les condicions previstes i que es comprometen a no acudir a reunions o llocs on conflueixin persones que no siguin convivents seves. Tota persona que empleni i signi aquesta declaració es fa responsable de les conseqüències que es derivin de no complir les mesures de seguretat o d’haver declarat una informació inexacta sobre el seu l’estat de salut. Per obtenir més informació sobre aquest supòsit, telefonau a Atenció a l’Usuari (971 175 617) en l’horari de 9.00 a 14.00, del dilluns al divendres.
- Menors de 6 anys
- Pràctica d’esport o activitats aquàtiques
- Mentre menjau o beveu en bars i restaurants (però no mentre esperau la comanda o feis sobretaula)
- Ús d’instruments musicals de vent
I, sempre que es mantingui la distància entre persones:
- Feines a l’aire lliure o en espais tancats sempre que, a més de garantir la distància de seguretat, hi hagi sistemes de barrera física
- A les piscines i platges
- En els espais naturals o a l’aire lliure fora dels nuclis de població
Quan em cal usar la màscara?
Si augmenten els casos, augmenten els contagis, els ingressos a l’UCI i les morts. Potser sou asimptomàtic, però no oblideu que seguiu podent contagiar. Quina és la millor solució per evitar un altre confinament? Reduir les trobades socials i usar la màscara sempre
Quina màscara cal usar?
Es recomana que les persones sanes usin màscares higièniques:
Una màscara higiènica és un producte no sanitari que cobreix la boca, el nas i la barbeta, proveït d’una subjecció al cap i a les orelles. Les màscares higièniques solen tenir una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d’un sol ús.
N’hi ha de 3 tipus:
- Màscares UNE 0064 i 0065
El seu etiquetatge mostra el compliment de l’estàndard de qualitat UNE. La referència a la norma UNE assegura el compliment dels estàndards de qualitat d’eficàcia de filtració bacteriana (màscares no reutilitzables: igual o superior al 95%; màscares reutilitzables: igual o superior al 90%) i de respirabilitat (inferior a 60 Pa/CM2). Fixau-vos en si a l’etiquetatge o a les instruccions s’hi indiquen assajos del producte i els seus resultats.
- Especificació UNE màscares higièniques Reutilitzables (població adulta i infantil)
- Especificació UNE màscares higièniques No reutilitzables (població adulta i infantil)
- Mascaretes que no han passat les UNE o que han fet altres assajos:
Són aquelles que se sotmeten a assajos i no arriben a complir l’estàndard de qualitat UNE o simplement s’han sotmès a assajos sobre la base d’altres normes. Poden indicar en el seu etiquetatge que s’han sotmès a aquestes proves i mostrar els resultats obtinguts. Els resultats d’assajos de normes diferents no són comparables. - Mascaretes sense verificacions:
Són aquelles que no s’han sotmès a assajos ni verificacions.
Quant duren les màscares higièniques?
Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no emprar la màscara durant més de 4 h.
En cas que s’humitegi o es deteriori per l’ús, es recomana substituir-la per una altra.
Les no reutilitzables han de rebutjar-se després del temps d’ús recomanat.
Si són reutilitzables, el fabricant ha d’indicar el nombre màxim de rentats.
Es recomana que les persones positives de COVID-19 (simptomàtiques o asimptomàtiques) portin màscares quirúrgiques
La màscara mèdica o quirúrgica és un producte mèdic homologat que limita la sortida de les gotes respiratòries, per la qual cosa prevé la transmissió del virus a altres persones.
Qui ha d’usar la màscara mèdica o quirúrgica?
Persones amb símptomes o diagnòstic de COVID-19
Persones que han estat en contacte estret amb algú amb COVID-19 en els últims 14 dies
Cuidadors de persones amb COVID-19
Població vulnerable: majors, amb hipertensió, diabetis, malalties cardiovasculars o pulmonars cròniques, càncer, immunodeprimits i embarassades
Quan s’ha d’usar la màscara mèdica o quirúrgica?
En entrar algú a la seva habitació o en rebre cures
Quan estan amb els convivents a la casa i si han de sortir al carrer (p. ex. per a assistència sanitària)
En atendre el pacient a menys de 2 metres
En sortir al carrer o estar en contacte amb altres persones.
Quant duren les màscares mèdiques o quirúrgiques?
Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no usar la màscara durant més de 4 h.
Quan la noteu humida o bruta, canviau-la.
Mascareta EPI
Aquest tipus de màscares té la consideració d’equip de protecció individual (EPI). El seu ús es recomana fonamentalment per a professionals. També poden estar recomanades per a grups vulnerables per indicació mèdica. Serveixen per crear una barrera entre un risc potencial i l’usuari, filtrant l’aire inhalat i evitant l’entrada de partícules contaminades a l’organisme. Segons la seva eficàcia de filtració poden ser de tres tipus:FFP1, FFP2 i FFP3.
Per a la protecció contra la COVID-19 es recomana l’ús de màscares EPI FFP2.
Quant duren les màscares EPI?
Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no usar la màscara durant més de 4 h.
Quan la noteu humida o bruta, canviau-la.
On es poden adquirir?
Les mascares higièniques i les quirúrgiques es poden adquirir a qualsevol establiment. Però les quirúrgiques han de venir envasades. Només les farmàcies poden vendre mascaretes quirúrgiques individuals sense envasar.
Les EPI es poden adquirir a farmàcies, establiments especialitzats i grans superfícies.
Mascaretes no vàlides

Ús de la mascareta en infants
- És obligatori l’ús de màscares en infants a partir 6 anys a partir del 21 de maig del 2020.
- Es recomana l’ús de màscares en infants menors entre 3 i 5 anys
- No es recomana l’ús de màscares en infants menors de 3 anys.
- No és convenient l’ús de màscares en infants amb discapacitats cognitives o dificultats respiratòries a no ser que ho indiqui un professional sanitari.
Infants sans
Els nens i nenes sans a partir de 3 anys han d’usar màscares higièniques segons cada rang d’edat.
Hi ha tres talles entre els 3 i els 12 anys:
- Talla petita (de 3 a 5 anys)
- Talla mitjana (de 6 a 9 anys)
- Talla gran (de 10 a 12 anys)
Els infants de més de 12 anys han d’emprar les mateixes màscares higièniques indicades per als adults.
És important que un adult supervisi la col·locació, l’ús i la retirada de les màscares.
Infants positius per COVID-19, amb símptomes o assimptomàtics
Han d’usar preferentment màscares quirúrgiques o higièniques amb especificació UNE.
Els infants amb febre o símptomes respiratoris o gastrointestinals com diarrea o vòmits no han de sortir de casa. Els pares, o persones cuidadores, han d’estar atents davant qualsevol símptoma de la COVID-19 o de qualsevol altra patologia i, en cas de dubte, consultar amb el seu centre d’atenció primària.