La idea de l’any de la desgràcia la va aportar Francesc B. de Moll en el seu discurs commemoratiu el 9 de juliol de 1958 a Ciutadella, en recordança del quart centenari de l’any de la desgràcia de 1558. De Moll va aprofitar l’acte per definir la Pàtria i els errors de l’espanyolisme, demanant la igualtat de drets de la llengua catalana amb la castellana.
Francesc B. de Moll en aquell acte va definir la Pàtria com la terra om vàrem néixer i on estan vinculades les nostres afeccions més tendres i al mateix temps més vigorosos; la terra on descansen les cendres dels nostres avis i dels éssers més estimats; el país que no oblidem mai, per enfora que n’estiguem, i que voldríem veure prosperar i que estam disposats a defensar sempre que calcú l’ataca o desprecia.
Els que són tinguts per bons espanyols professen una total incomprensió i una completa falta de cultura, deia De Moll, doncs Espanya va perdre el seu imperi colonial lluitant contra els separatistes americans, que tots parlaven castellà; parlant espanyol, Amèrica es va separar violentament d’Espanya.
També va comparar en aquell acte De Moll Espanya amb el fet Suís, petita república federal sòlidament unida on ningú enllà pensa en separatismes encara que a Suïssa es parlen quatre idiomes diferents, i tots quatre són oficials i tenen igualtat de drets, cosa que no passa al Regne d’Espanya.
De Moll va fer una crida a no renunciar a la nostra manera d’ésser i no tancar-se en la esterilitat del provincianisme, perdent la personalitat i el prestigi.
No hem de renunciar als nostres ideals d’amplitud i supranacionals, va reblar De Moll, per què no hem d’estrènyer els horitzons, sinó d’eixamplar-los, de sentir-nos europeus i sentir-nos tots vertaders germans davant les empreses dissortades o glorioses que ens reservin els temps venidors.
Pot ser ens cal tenir present aquest missatges de De Moll ara que sobre Catalunya sencera hem entrat de nou en els anys de la desgràcia amb la persecució de l’independentisme democràtic, que exigeix una ferma actitud de defensa dels nostres valors i tradicions, amb fe en el nostre esdevenidor i amor per la pàtria sotmesa.
Font: Generalitat de Catalunya [Attribution or Attribution]