
Poder i tecnologia, la velocitat de l'era de la informació
Les democràcies actuals estan construïdes amb tecnologies de la informació i la comunicació, segons Anne Applebaum fan obsoletes moltes activitats considerades polítiques com fer campanya electoral, votar i formar coalicions. Altres coses, com comprar roba, menjar i veure pel·lícules succeeixen molt més ràpidament que debatre una llei, formar un govern de coalició o prendre decisions polítiques urgents.
La política actual és l'art d'enviar tuits i missatges
Alguna cosa no va bé en la democràcia quan es vol silenciar que molts jutges i fiscals fent de preparadors d’opositors cobren els seus diners en negre, o les conspiracions són més silencioses que mai quan es tracta de silenciar l’oposició. També costa saber tot el quer és i ha fet el món corrupte que està passant pels tribunals.
El que funcionen són els aldarulls de carrer que atrauen persones autoritàries que no estimen el debat ni el diàleg. També hi ha a qui li interessa crear situacions de caos per treure’n profit, sobretot la ultradreta.
La política s’està convertint en l’art d’enviar tuits i missatges per Telegram o WhatsApp, crear grups de seguidors amb aquests comptes o amb webs, com també generar la por al futur. Aquesta manera de comunicar és una bona eina per fer córrer fakes i desacreditar els contraris.
Poder i tecnologia, el poder de la comunicació
La política també es redueix a eslògans fent crides a descobrir nous horitzons sense renunciar als orígens. Santiago Abascal és un mestre en aquesta mena de comunicació fent apel·lacions a la pàtria Espanya i a recobrar la seva grandesa en un vídeo publicitari del 2016 que cita la periodista Appleaum en el seu llibre El ocaso de la democràcia.
Consignes i nacionalisme extrem han trencat l’esperit de la transició, més bé l’han eliminat. Tenir constitució no ha servit per aturar la ultradreta que ha assolit presència parlamentària i no qualsevol presència.
La democratització de l’Espanya del 78 va ser el resultat de pactes i consensos. Ara ja no tenen valor. Nous partits han atacat la unitat tant de la dreta com de l’esquerra.
El govern català com una organització criminal
Els vells conflictes van reaparèixer i també qui va considerar el govern català com una organització criminal, idea en què persevera VOX malgrat les dues eleccions que ja s’han produït al Parlament de Catalunya des de 2017.