

Laura Borràs ha estrenat la seva presidència del Parlament de Catalunya amb un discurs, prometent que aquesta legislatura serà clau per assolir la independència. Poc més ha aclarit sobre com es farà, a part de dir que la seva presidència marca un punt d’inflexió i un avenç cap a la independència, com si abans no s’hagués fet gaire cosa.
Caldrà esperar per veure el desenvolupament d’aquesta afirmació, ja que Junts no governa ni dirigeix la política catalana, sinó que serà membre d’un nou govern presidit pel dirigent d’un altre partit amb el qual tindrà una obligació de lleialtat.
Però la nova presidenta del Parlament, dirigent de JuntsxCat, no garanteix que Pere Aragonès, elegit per ERC pel càrrec, sigui el nou president de la Generalitat. El president a l’exili i cap de Laura Borràs, Carles Puigdemont, ha declarat per la seva banda que no es pot donar per fet el suport a Aragonès pel govern. La manca de sintonia i unitat entre ERC i Junts, de moment segueix.
Mentre això passa a Catalunya, tant la premsa espanyola general com la de províncies, ni en parlen del discurs de Laura Borràs ni de la constitució del nou Parlament català i els seus objectius. Algun diari de Madrid només recorda que la presidenta està subjecte a un procediment per corrupció, que es veu és el que els interessa, especulant sobre la seva caiguda com els anteriors presidents.
Però els mitjans donen tots més importància a la crisi de Ciutadans pel terratrèmol polític que significa. Potser no compten que els escàndols de Múrcia i Madrid poden significar el final d’aquest grup polític per una implosió descontrolada.
Laura Borràs s’ha compromès a defensar la sobirania del Parlament contra tota ingerència i reprèn la tasca allà on la va deixar Carme Forcadell. La nova presidenta ha decidit treballar per recuperar la dignitat de la Cambra, que li correspon com a seu de la sobirania del poble i protegir-la perquè sigui una institució sobirana.
Borràs ha anunciat el xoc amb l’Estat dient que l’Estat no pot decidir sobre què no es pot dialogar al Parlament, qui ho pot fer i qui no, de quina manera sí i de quina manera no. Ha afegit a més que cap tribunal ni presó ens farà renunciar a les nostres idees, repetint el missatge dels presos polítics.
Per Borràs és la llei la que s’ha d’adaptar a la voluntat popular, no al revés, assenyalant que l’únic límit del Parlament és l’aspiració dels ciutadans de Catalunya que nosaltres representem. Per la nova presidenta, el Parlament s’ha de mantenir ferm en la defensa dels valors i ha de tenir coratge de plantar cara a la repressió.
En el seu discurs Borràs ha omès tota menció al seu predecessor d’ERC Roger Torrent, ja que Junts no li ha perdonat el no haver convocat la investidura telemàtica de Carles Puigdemont.
Borràs s’ha pronunciat per la lluita contra el feixisme, la xenofòbia, el racisme i el masclisme, i no donar ressò a les idees totalitàries…
Però la legislatura comença amb falta de sintonia entre ERC i Junts, que ara amb la presidència del Parlament es consideren forts. El que els analistes pensen és que aquesta situació de manca de sintonia és passatgera i amaga la discussió pel programa conjunt i el repartiment dels càrrecs de la Generalitat en la hipòtesi del nou govern, amb la intencionalitat de marcar Junts, des de Waterloo, la política del govern de Pere Aragonès.