
Defensa de la llengua espanyola
La convocatòria d’una taula rodona per la «defensa de la llengua espanyola» ha sigut l’origen d’una nova protesta a la Universitat d’Alacant. En la nit de dijous, tot just el dia abans de l’acte, els organitzadors el promocionaven per evitar l’organització d’un boicot més que previsible. La diputada de Vox al Congrés, Macarena Olona, celebrava la participació en l’esmentat acte, convocat aquest divendres a les 12 del migdia a la sala de graus de la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant.
Defensa de la llengua espanyola o atac contra el català?
Mañana será un placer participar en #Alicante en la Mesa redonda sobre “La defensa de la lengua española” en la @UA_Universidad. Vuelvo a mi Universidad pic.twitter.com/K3UCtmrlWR
— Macarena Olona (@Macarena_Olona) May 27, 2021
Un currículum activista contra el català
Tot i que en el títol de l’acte es fa referència a la defensa de la «llengua espanyola», és fàcil deduir, pels noms dels participants, que aquesta defensa havia d’anar acompanyada amb l’atac contra el català. I és que, a banda de la diputada de Vox, de l’escriptor Fernando Sánchez Dragó i del periodista d’Intereconomía José Javier Esparza, hi havia altres convidats amb un currículum farcit d’activisme contra la llengua dels valencians.
La COVAPA contra la implementació de l'ensenyament en valencià
Per exemple, a la taula participava també Sonia Terrero. Es tracta de la presidenta de COVAPA, Confederació Valenciana d’Associacions de Pares d’Alumnes, entitat que s’ha posicionat de manera sistemàtica contra la implementació de l’ensenyament en valencià. Terrero també és secretària general de la Federació Provincial de les Associacions de Pares d’Alumnes d’Alacant (FAPA) Gabriel Miró, entitat que ha rebut queixes dels sindicats de l’ensenyament per «assetjar el valencià i el professorat», així com ha estat acusada de provocar «enfrontaments innecessaris sobre la llengua comuna dels valencians». La FAPA Gabriel Miró va demanar, per exemple, la retirada d’un mapa dels Països Catalans, interpretant-lo com a polític, quan el que representava era les varietats dialectals de la llengua catalana. Un altre dels participants a la taula era Rafael Araujo, secretari tècnic de CONCAPA Alacant, Confederació Catòlica Nacional de Pares de Família i Pares d’Alumnes. Aquesta entitat promociona des del seu compte de Twitter missatges estrictament polítics –gens relacionats amb l’àmbit educatiu– de polítics com ara Rosa Díez, Toni Cantó, Isabel Díaz Ayuso o Albert Rivera.
Defensa de la llengua espanyola, acte a porta tancada
L’acte era a porta tancada i només hi podien assistir les persones prèviament convidades. Segons l’alumnat mobilitzat a la Universitat d’Alacant, el Departament de Filologia Catalana va intentar que la UA retirara el permís de la celebració de l’acte, però no s’ha pogut revocar. L’acte estava organitzat pel Consell d’Estudiants, entitat oficial de representació de l’alumnat de la UA. El president d’aquesta entitat, Álvaro Asencio, té fixa’t al seu perfil de Twitter un missatge que tampoc no té res a veure amb l’àmbit que representa: «El PSOE es el cáncer de la sociedad».
El PSOE es el cáncer de la sociedad
— Álvaro Asencio (@AlvaroAsencioG) January 24, 2021
Fa uns mesos, Asencio va haver de demanar disculpes per fer un tweet que va esborrar immediatament. Al missatge li dedicava una ofensa prou explícita a la mare del president valencià, el socialista Ximo Puig.

Alerta feixista
Exmilitant de les Noves Generacions del Partit Popular, fa poc es va difondre una fotografia seua en un bar de Madrid lluint simbologia feixista al seu darrere.
Sembla que ja ni tan sols s’amaguen.
El @CEUA_ NO ENS REPRESENTA COM ESTUDIANTS@RectoraUA i @UA_Universitat actuareu i direu alguna cosa al respecte o fareu com sempre?
El feixisme ni a la UA ni enlloc!!! pic.twitter.com/LiIVPrxnw4
— Antifeixistes UA (@UA_Antifeixista) May 5, 2021
Defensa de la llengua espanyola, convidats de VOX a l'acte
Provocador professional a les xarxes socials, Asencio ha compartit espai en la facultat d’Educació de la UA amb el diputat de Vox David Garcia, amb la diputada Ana Vega, i amb altres representants alacantins del partit que hi han acudit conjuntament.
¡Ya estamos en #Alicante! Rumbo a la @UA_Universidad https://t.co/LYlC5Psg1A pic.twitter.com/PjlCdl7GQO
— Macarena Olona (@Macarena_Olona) May 28, 2021
Denuncia contra un nou atac, dintre de l'atac sistemàtic contra el català
Col·lectius com Arran, Endavant i Antifeixistes UA han protestat davant aquest acte, fins al punt que la Guàrdia Civil s’hi ha presentat per impedir-ne el boicot. Aquests mateixos col·lectius denuncien que l’acte s’ha celebrat en un context sistemàtic d’atacs contra el català a la comarca de l’Alacantí.
Estem a les portes de la Facultat d’Educació de la @UA_Universidad per denunciar una nova
— Endavant l’Alacantí (@EndavantAlacant) May 28, 2021
agressió a la nostra llengua.
Per Enric Valor, per l’escola en valencià i per la nostra llibertat, no permetrem que l’espanyolisme i
l’odi s’imposen. Als Països Catalans #EnCatalà
FIL pic.twitter.com/sDAPuxR25q
Canvi de nom de carrers
Fa unes setmanes, el plenari municipal de l’Ajuntament de Mutxamel va acordar la retirada del nom del carrer dedicat a l’escriptor Enric Valor per rebatejar-lo com a «Avenida de España» gràcies als vots de Partit Popular, Ciutadans i Vox, que governen conjuntament el consistori. La pressió popular va obligar el ple a acordar la dedicació d’un altre carrer al gramàtic de Castalla.
En defensa de la llengua espanyola, l'excusa de VOX per discriminar el valencià
Abans, una iniciativa de Vox a l’Ajuntament d’Alacant va ser plantejada amb l’objectiu de retirar el terme municipal de la zona de predomini lingüístic valencià. La intenció era excloure aquest territori de la Llei d’Ús i Ensenyament, que garanteix la impartició de la llengua autòctona a les aules. La iniciativa no va prosperar gràcies al fet que Ciutadans se’n va desmarcar. La negativa va coincidir amb el moment en què el partit, llavors encara liderat per Toni Cantó a les Corts Valencianes, volia sumar-se a l’aprovació dels Pressupostos valencians que havien de pactar els partits del Govern –PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem.
Context d'hostilitat contra el valencià
L’últim conflicte generat al voltant del català es va iniciar amb la denúncia d’un pare al director d’un centre educatiu i a una mestra per emetre una circular en valencià. La denúncia exigeix 15 anys d’inhabilitació per a aquests dos càrrecs del professorat, i sorprenentment, ha estat admesa pel jutjat, que els investiga a tots dos. El pare denunciant és el vicecoordinador de Vox en Alacant.
Els qui s’han mobilitzat a la Universitat d’Alacant, així com la plataforma Alacant pel Valencià, que agrupa tots els col•lectius per la llengua, entenen que l’acte convocat pel Consell d’Estudiants no es pot situar fora d’aquest context d’hostilitat contra la llengua dels alacantins.
Publicat a El temps, el 28 de maig de 2021

L'Assemblea insisteix en la necessitat de fer efectiva laindependència
L’Assemblea impulsarà una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) durant aquesta legislatura, per tal que el Parlament tramiti i aprovi la llei per fer efectiva la independència. “Caldrà aprofitar les finestres d’oportunitat”, Elisenda Paluzie.

Fer camí
Fer camí cap a la justícia social Les segadores i les defensores de la terra de la versió de Magalí Sare i Manel Fortià a la investidura del president de la Generalitat, Pere Aragonès d’ERC, ha esvalotat el galliner. La Cançó de fer camí -anirem lluny sense recança/Juntes farem nostra la nit- de Maria Mercè Marçal, interpretada per Carol Muakuku, ha estat un altre ullet a la diversitat; com la filera de Mosses d’Esquadra amb la Guàrdia d’Honor sense armes llargues.