
Raül Romeva, en el seu llibre La república del bé comú afirma que, per superar l’antiga concepció de l’estat nació, l’element és la cultura, si es té clara vocació de construir una república moderna, oberta i plenament ubicada al segle XXI.
Romeva segueix a Marin i Tresserras, en relació a la manera en què va ser concebut l’estat nació per les elits econòmiques i polítiques, que encara dura, que van pensar el seu model de societat i l’estat.
La cultura fou utilitzada com a instrument d’unificació de la llengua, creant una unitat distintiva imposada i de dominació hegemònica.
Segons Romeva, ens toca a nosaltres seguir altres prioritats històriques diferents de la dominació, una república de drets i llibertats, de la justícia social, de la majoria social, de la nació, en definitiva.
Es tracta a més de tenir una república regida pel bon govern, l’exemplaritat, la virtut pública, la implicació ciutadana. Una administració de qualitat en una societat avançada.
La república, segons Romeva, ha de ser ètica, justa, inclusiva i solidària. I sobre tot, insisteix Romeva, dinàmica, que sàpiga aprendre i fer-ho.