
La política de partits té una funció hegemònica
Els partits, segons la ciència política, en democràcia estan destinats a dirigir la vida política d’un país, per què permeten la selecció dels seus dirigents. Tenen una funció hegemònica que es pot valorar pel desenvolupament de la vida interna dels mateixos partits i les seves relacions amb la societat.
La política de representants
Els partits cooperen a la formació de la convivència col·lectiva, mentre uns representant l’adhesió a les lleis d’un país, amb l’obligació d’educar les masses i més en democràcia, els altres aporten un altre pensament produint una guerra de posicions i plantejaments de forma política.
La política és dir la veritat
Però la política no consisteix a oposar ordre a desordre, sinó en exigir que es digui la veritat en política, que és el que està passant a l’Ajuntament de Barcelona on s’ha descobert que han amagat un informe que afavoreix l’autobús elèctric per la Diagonal en lloc del tramvia que acaba resultant molt més car.
Dir la veritat en política és una necessitat que no es pot obviar. Tampoc es poden presentar com a models exemplars les grans monarquies, com l’espanyola, i de la monarquia no es dedueix la necessitat d’un gran estat nacional unitari.
Moviments vinculats a la realitat
Hi ha moviments que combaten la societat actual, com són els ecologistes i els contraris a la societat de consum. No estem davant de teories, sinó de realitats vinculades al canvi climàtic i a la recent pandèmia.
Els moviments polítics no es poden fer sense el suport de les masses, que és el que justifica les mobilitzacions de celebració, d’aprovació i de protesta.
El Parlament està integrat a l'Estat?
Ara ens hem de preguntar si el Parlament forma part de l’estructura de l’Estat i hi està integrat. La pregunta real és quina és la funció real d’un parlament? És possible un règim de partits sense parlamentarisme? Obstrueixen els parlaments l’acció de govern?
El sistema representatiu molesta la burocràcia i s’arriba a considerar que incorpora a l’administració càrrecs elegits o designats pels partits que poden resultar un mecanisme d’efectes contradictoris a la rutina burocràtica.
La política ha de definir els límits de l'Estat
També és important aclarir quins són els límits de l’activitat de l’Estat. Aquesta discussió és un punt de referència per l’examen i l’anàlisi de les regles de funcionament i saber si la sobirania de l’Estat s’anteposa a la sobirania popular i quin és el paper dels partits en aquest context.

Diners públics per a les necessitats socials
Després d’un any de pandèmia, la crisi sanitària i l’econòmica s’acarnissen amb la classe obrera i els sectors populars. Amb l’atur oficial en 4 milions, un informe d’Oxfam xifra en un milió els nous pobres en aquest any.
One thought on “ESTAT I PARTITS”