
La Justícia de la Generalitat ha vist passar molts consellers
Han passat molts consellers per la Conselleria de Justícia de la Generalitat. Tots s’han trobat amb dificultats amb la Justícia. També han viscut certes negatives de les autoritats judicials a impulsar reformes pel millorament del servei.
Reformar la justícia a Catalunya no és tasca impossible
Però reformar la Justícia a Catalunya no és tasca impossible, amb independència de la trajectòria ideològica dels magistrats que han d’intervenir en la negociació de les propostes oficials, si d’ells no en surten.
Ara és bon moment per parlar-ne de reformes judicials perquè estan a punt de començar les vacances judicials i tots sabem que legalment el mes d’agost és inhàbil i els jutjats acostumen a quedar aturats. És hora de fer els canvis pel be de la feina.
L’administració de Justícia ha donat per acabada la Covid als jutjats. Però no s’han aixecat les restriccions de cita prèvia, mascareta, etc. Això depèn del Consejo General del Poder Judicial i ja sabem com està la situació al Consell.
La cita prèvia ajuda a treballar els jutjats infradotats de personal que as més han de treure feina endarrerida. Els jutjats han deixat de ser accessibles al ciutadà. Es retalla el principi d’audiència pública que és un dret de la ciutadania.
Ara descobrim també que es fan judici sense que advocats d’ofici i clients s’hagin conegut abans. Alguna cosa no va bé. O també falta professionalitat.
Les coses empitjoren i la Conselleria de Justícia té molta feina a fer
Els certificats de defunció triguen quaranta-cinc dies o més per inscriure’ls quan per obtenir documents i tramitar pensions on el límit són tres mesos, i no diem Hisenda esperant la mossegada per l’impost. Els retards de l’administració judicial perjudiquen.
Les demandes a Catalunya es tramiten en castellà. Són més de 376.627 el 2021. L’ús i la presència del català a la justícia té poc reconeixement. L’excusa
És que només el 14% dels ciutadans demana de ser atès en català. Per la justícia el català és una llengua minoritzada i intranscendent per molt que digui el Consell d’Europa. La vulneració dels drets lingüístics dels catalans és un fet a la justícia.
Si el fiscal és castellà, s’ha de fer en castellà i no es posarà traductor del català. El Suprem va donar l’exemple més negatiu pel català en el judici del procés obligant a contestar interrogatoris en castellà als líders independentistes empresonats…
32.000 demandes presentades en català el 2021 no milloren la situació davant de les presentades i tramitades en castellà. Que la demanda es presenti en català no vol dir que es tramiti en català. Depèn del jutge.
Les coses empitjores i, per tant, la Conselleria de Justícia té molta feina a fer.