
Fam i malnutrició en augment pels preus dels productes alimentaris
Els preus dels productes alimentaris van amunt i perjudiquen les exportacions. Hi ha països que bloquegen les exportacions com Iran (patates) i Turquia (oli, mongetes), i d’Ucraïna desapareix l’oli de gira-sol.
S'atribueix la crisi alimentària a l'alça de preus
La realitat és que els països de baix nivell de rendes que són majoria a l’Àfrica i a l’Àsia s’enfrontaran a la fam i a la malnutrició dels seus habitants.
Es calcula pel Banc Mundial que entre abril 2020 i març 2022 els preus dels productes agrícoles s’han apujat un 83% i les restriccions a les exportacions poden tenir efectes perversos pels mercats locals.
Els agricultors no obtenen cap profit dels nous preus, com tampoc els ramaders que veuen perillar les seves explotacions per l’encariment dels pinsos amb què alimentar el bestiar.
De fet, s’atribueix la crisi alimentària a l’alça de preus i la manca de regulació de les cadenes alimentàries.
Fam i malnutrició que encara podrien empitjorar més sense una correcta planificació
L’Organització Mundial de Comerç tindrà una reunió el juny proper per estudiar la situació i el programa alimentari mundial que surt perjudicat amb la guerra entre Ucraïna i la Federació Russa.
De fet, es tracta d’evitar el proteccionisme agrícola per por de desabastiment. Les restriccions fan pujar els preus i es poden produir situacions de pànic. Fa por la penúria d’aliments.
Els productes afectats per la inflació no paren de créixer a supermercats. Quan s’apujaran el pollastre, el pa i l’oli, les fruites i les verdures? Què passarà a l’estiu ara que les energies que mouen l’economia i els serveis es tornen a disparar de preu?