
La democràcia, segons diuen als Estats Units, concretament Nancy Pelosi, referint-se al final polític de Donald Trump, no permet confondre Estat de dret amb monarquia.
Tota temptativa colpista, com voler implantar un règim personal amb el suport de la demagògia, impulsar l’assalt a un Parlament, són actes antidemocràtics. Trump no ha demanat perdó i encara es creu que defensa la gran mentida de la tupinada electoral demòcrata.
La seva intolerància l’incapacita pel bon govern. Ara la preocupació són les barbaritats que pot organitzar fins al dia 20 de gener aquest dirigent megalòman.
Però el missatge de Nancy Pelosi ha estat clar amb un punt de vista que trenca amb la visió de la funció del dret al Regne d’Espanya, on ara s’intenta fomentar la demagògia monàrquica.
La realitat és que a Amèrica la monarquia és vista com un succedani de la tirania que ells es van expulsar el segle XVIII proclamant la seva independència.
La institució monàrquica és contradictòria amb tot règim democràtic en quant la institució no es renova per via electoral, a més de resultar intocable davant la llei que és el que ha permès que s’escapoleixi de responsabilitats per corrupció el Rei emèrit, que segueix essent rei a l’estranger.
Però això sembla no tenir importància en l’organització política espanyola i l’Estat no trontolla. Hi ha un problema, no se’n parla i tema resolt. I tots a tapar. Espanya, pel que es considera per part de la Senyora Pelosi, és un territori perillós, on la ultradreta va minant la democràcia amb la seva submissió a la monarquia que necessita com a pantalla.