
Els socialistes guanyen vots
La Vanguardia del diumenge 15 de maig publica un sondeig d’Ipsos que posa el PSC per davant d’ERC, amb tres diputats més, en cas d’eleccions al Parlament de Catalunya. Junts perd set diputats, la qual cosa vol dir que la majoria independentista comença a grinyolar.
L'independentisme pateix un desgast
El PSC, segons el sondeig obté el 25,2% del resultat de la votació, mentre ERC es queda amb un 20,8% i Junts amb un 15,7%. D’altra banda, VOX guanya un diputat, aconseguint el 9,3% dels vots, convertint-se en el quart partit del Parlament i el PP recupera 4 diputats aconseguint el 5,8% de l’electorat.
El sondeig no parla d’abstencions, però si de baixa participació que no passaria del 51% de l’electorat. També dona la idea que els socialistes es farien amb votants procedents dels Comuns i de Ciutadans.
L’explicació de la pèrdua de vots per part d’ERC i Junts es troba en la baixa consideració i la desaprovació del 51% dels votants a la gestió del Govern de la Generalitat. L’independentisme tampoc està content amb la gestió de govern de la Generalitat. Només un 30% dels catalans creuen, segons el sondeig, que les coses van en la bona direcció.
És important valorar ara que, segons el sondeig, Oriol Junqueras rep un 50% de desaprovació i Pere Aragonès un 51%, amb una estimació favorable del 38%, la qual cosa dificulta la seva consideració de lideratge. Salvador Illa tampoc surt millor lliurat, ja que rep una desaprovació del 46% i només l’aprovació del 38%.
De l’enquesta se’n desprèn que l’independentisme pateix un desgast que no els permetria grans operacions per la manca de marge de la majoria del 68% d’escons que se li atribueix sumant la CUP amb 10 diputats i un 7,8% dels vots emesos.
Els socialistes podrien guanyar a Barcelona
S’ha de tenir en compte que els socialistes amb 36 diputats tampoc poden disposar de majoria, ni sumant els vots dels Comuns, VOX, PP i C’s que seria impensable en una democràcia normalitzada.
On tenen molt a dir els socialistes serà en les eleccions vinents municipals a Barcelona per què es considera que poden guanyar a la ciutat de Barcelona i vèncer Ernest Maragall i Ada Colau. De fet darrerament a Barcelona sempre treuen ells més vots que ERC. Aquesta realitat pot condicionar el futur govern municipal i el de la Generalitat.
Les crítiques més fortes se les enduu l’alcaldessa que vol repetir amb el suport de 211 companys de moviment que l’animen a repetir com a alcaldessa marcant el seu lideratge sense importar-li que molts ciutadans considerin que està enfonsant la ciutat en un marasme de descrèdit, inseguretat i mala gestió.
Vindran altres sondeigs i enquestes que donaran resultats similars reforçant la posició socialista que desaprova el govern de la Generalitat, perquè a més segons el sondeig un 61% no atorga a Pere Aragonès la capacitat d’unir els catalans, que és el que està demostrant la fugida de Junts, altres grups i les entitats.
Catalunya és una petita democràcia immersa en ,la crisi global, afeblida per la democràcia espanyola que està en retorcés. Les urgències sanitàries i la crisi econòmica han desviat l’atenció de l’opinió pública. La crisi econòmica sobretot ha sigut font de conflictes socials, generant més desigualtat.
Els perills per les democràcies existeixen
Ara hem de sumar fets que no poden passar desapercebuts com va ser el Brexit, les guerres que impliquen la Federació Russa i altres interessos al Iemen i el gir autoritari de l’expresident nord-americà Donald Trump.
Els perills per les democràcies existeixen i moltes vegades de manera invisible, segons explica Moisés Naím en un article sobre Les democràcies en perill d’extinció a El País del 15 de maig.
Catalunya també corre aquest perill proposant seguir un diàleg per trobar solucions al conflicte quan el que l’Estat central el que pretén és el domini i el control de la gestió de govern de Catalunya dons dels paràmetres constitucionals i garantint la unitat d’Espanya.
Aquest tema és el que el sondeig menys tracte, per què no diu quants ciutadans estan de fet per la independència i quants en contra aquest maig del 2022 i quines són les perspectives reals per la independència de Catalunya amb l’amenaça d’un govern del PP a Espanya amb el suport de VOX demanant la supressió de l’autonomia de Catalunya i la il·legalització dels partits independentistes.
El govern de Catalunya s’ha de plantejar com enfrontar aquest embat i explicar clarament al poble quina és la situació i les decisions a prendre en tot cas.
La DUI existeix i si el govern de l’Estat se segueix negant a negociar la solució política al conflicte o ajornant el diàleg, és una afirmació feta en seu parlamentària dels drets dels catalans que no es pot deixar dormir plàcidament a l’arxiu com si es tractés d’un fet sense importància.