
El sistema del 78 en crisi
Josep Mª Puig Salellas reconeix a Catalunya: la penúltima cruïlla (Edicions 62, 2003) que una part de la societat catalana que va assumir l’Estatut de 1978 i, després el de 2006, no se sent identificada amb els antecedents històrics de Catalunya, el que no exclou que entenguin i comprenguin que Catalunya és una nació.
El sistema polític a Catalunya
De fet, ens manquen ciutadans identificats amb el país, ja que no existeix una idea generalitzada de normalitat i d’identificació que permeti superar el perill de subordinació política i de rutines paralitzants.
A Catalunya no tenim líders amb impacte personal com al principi de la democràcia, mentre emergeixen nous dirigents, alguns vinguts de la immigració, amb nova energia, aportant la seva influència en la manera de pensar i en les actituds polítiques.
L'acord de reconeixement del dret a l'autodeterminació
Els grans principis han tornat als punts de debat, afirmant la plena capacitat de la societat catalana per reclamar la independència com a solució viable al conflicte amb l’Estat.
Al Parlament existeix l’acord no impugnat de reconeixement del dret a l’autodeterminació, precedent que fa indiscutible la dignitat institucional i el nivell del contingut de l’acord favorable a l’autodeterminació.
El sistema de negació d'Espanya ja no funciona
Però, Espanya ha vingut a trencar la normalitat catalana i a generar distorsió. L’exemple està en la macro inversió prevista per l’aeroport, però el silenci de la fàbrica a Catalunya de bateries per automòbils que reclamen els fabricants que és una qüestió prèvia.
A Catalunya segueix faltant un pacte de totes les forces polítiques amb base a Catalunya per definir un projecte de país, en lloc d’intentar influir de manera nefasta en la política parlamentària i de govern, no dissimulant alguns el seu entreguisme als plantejaments del govern de l’Estat.
Catalunya necessita atreure més inversió estrangera
Catalunya necessita atreure més inversió estrangera, bancs inclosos, que és necessari per superar l’infrafinançament autonòmic actual, sabent com diu Jordi Angusto en el seu article Un projecte de país? Al diari Ara del dilluns 9 d’agost, que el creixement del PIB per si sols no garanteix el benestar social.