Deia Voltaire que és perillós tenir raó quan el Govern està equivocat. César Calderón, conegut analista polític, prou que ho sap des de dimecres passat, quan va ser expulsat com a columnista de Público per l’article Los trucos de La Moncloa para sobrevivir a la pandemia. El bitllet no diu res de l’altre món o res que altres no hauríem pensat o publicat abans, però ja se sap que la mirada de les coses des del poder no és igual que des de l’oposició crítica.
Diu Calderón, parafrasejant Truman i una famosa sentència seva que, si no els pots convèncer, els has de confondre, que després de més d’un mes d’erràtica gestió política de la crisi del Covid-19 el Govern s’ha espantat per la seva manca de previsió, per l’esfereïdor nombre de cadàvers (ja som el país del món amb un percentatge més elevat) i per la detecció d’un cabreig popular en augment, de tal manera que La Moncloa ha passat de la fase 1 per dedicar-se directament a la 2 amb tres trucs pertinents.
Primer ardit, l’efecte bandwagon, en què es tracta d’aprofitar que els humans tendim a creure que allò que pensa i fa una majoria és el políticament correcte, crear la sensació d’opinió pública unànime per recrear una massa gregària i acrítica que entengui que fer oposició ara és absolutament perniciós. Segona trampa, apel·lar a la santa unitat repetint “ad nauseam en una campanya sense límit de despesa” la frase màgica “este virus lo paramos unidos” i els seus valors de guerra: solidaritat, heroisme i sentiment de comunitat. Tercera argúcia, crear un tesaurus propi de la pandèmia inventant conceptes que substitueixin finats per “corbes descendents” i espais de reclusió en “arques de Noè”.
Cada cop menys coses semblen casuals i comencen a ser causals amb patètica evidència. El diari de Lucerna Luzerner Zeitung, en un dels seus articles, explica als lectors la mascarada de les mascaretes i la desfeta del 1714 i recorda els problemes que sovint planteja Madrid a Barcelona arribant a la conclusió que “si el govern de Catalunya ha après alguna cosa amb la crisi del coronavirus ha estat això: és urgent trencar amb Espanya”, un país, citant altre cop Voltaire, on la política és el camí perquè els homes sense principis puguin dirigir els homes sense memòria.