
Empobrir la població és destruir el règim de llibertats
Està per fer la transformació democràtica que compromet tots els sectors socials. L’Estat ha de canviar de rumb i els socialistes espanyols, en lloc de potenciar el gran empresariat, s’han d’adaptar a la conjuntura econòmica i política reals, ja que el llarg trànsit de la dictadura a la democràcia que es va iniciar el 1976 s’ha vist dificultat per les periòdiques temptatives involucionistes i una crisi social i econòmica permanent, unida actualment a la pandèmia covid-19.
És evident que la sortida de la crisi no està en la revolució proletària ni en un marc socialista, sinó que s’haurà de fer en el marc del sistema capitalista, evitant la desestabilització i els abusos.
L’economia s’ha de moure en llibertat, sense perjudici de l’existència d’un sector públic que substitueixi la manca d’inversions d’empresaris i la deslocalització.
Cal però fer una reforma racional de les estructures econòmiques, combatre les maniobres el capital especulatiu i defensar la capacitat adquisitiva dels salaris i pensions contra les alces de preus. Empobrir la població és destruir el règim de llibertats.
L’Estat espanyol immers en una lluita interna de poder no va camí de resoldre les anomalies constitucionals que impedeixen el lliure desenvolupament dels fets nacionals, ni aportarà coherència política per emprendre un nou futur.
Amb l’ascens polític de les ultradretes, s’han incrustat elements reaccionaris a les institucions amb la clara intencionalitat de desestabilitzar per provocar la involució i intentar recuperar una dictadura.
Consolidar la democràcia vol dir també disposar d'un Estat que es preocupi per les necessitats
Consolidar la democràcia vol dir també disposar d’un Estat que mostri preocupació prioritària per les necessitats de la població i organitzi una política participativa.
En un altre ordre de coses, vol dir també no impedir que al Parlament de Catalunya s’aprovi el que es porti a la taula de diàleg si es torna a reunir, com també ningú s’oposi als debats que es puguin proposar sobre la monarquia i l’autodeterminació que formen part de la cultura democràtica.
La República com a forma d’Estat és evident que reflecteix millor els principis de la democràcia i obre la perspectiva d’una nova estructuració de l’Estat i el ple exercici del dret a l’autodeterminació dels pobles.
Però ara parlar de República està, prohibit al Parlament de Catalunya per ordre del Tribunal Constitucional que defensa la monarquia com tots els partits vinculats al nacionalisme espanyol.
Aprofundir la democràcia també exigeix combatre les maniobres de l’anomenat capital especulatiu i activar el control dels preus dels productes bàsics i noves regulacions del sistema financer, a més d’assegurar habitatge públic als més vulnerables.
A les empreses el sindicalisme ha de poder actuar en llibertat sense respostes repressives en les relacions laborals, de manera que els treballadors assumeixin la democràcia com a solució pròpia també a l’empresa.