La societat pateix una nova angoixa que és la de la supervivència i com aturar el capitalisme salvatge que ha encarit el preu de l’energia i la manca d’accions per satisfer les necessitats de la ciutadania.
El Covid 19 ha posat en qüestió tot el nostre model de creixement i el mateix sistema capitalista que no va resultar afectat per les crisis de centrals nuclears que havien sigut denunciades per el Manifest de Menton de 1971 declarant no indispensable la energia atòmica per la supervivència de la humanitat.
El Covid 19 té menys duració de vida que el plutoni, però a la vista de la crisi mundial actual cal començar a estudiar propostes concretes per assegurar el futur i la supervivència de la humanitat malgrat les pressions de les forces econòmiques.
La energia ara es pot obtenir a partir de la captació de la solar en forma descentralitzada i la producció elèctrica per reduir l’ús d’energies fòssils. Es tractaria de donar prioritat a les energies netes.
Canviar l’explotació d’energies ens obliga a pensar en un nou model de societat no basat en una despesa irracional d’energia i l’acumulació de beneficis econòmics amb la distribució energètica que passa a ser de primera necessitat.
Estem davant la exigència de la innovació tecnològica i una socialització que respecti la dignitat de la persona, donant-li empara.
L’estalvi d’energia i la lluita contra la contaminació obliga a potenciar el transport ferroviari i els col·lectius en lloc dels individuals. Una certa col·lectivització serà indispensable.
La humanitat s’ha de plantejar la renuncia a les activitats militars com a forma de presència i expansió. Les inversions en armaments són ara necessàries per assegurar les noves energies i formes de vida. S’ha calculat l’estalvi en carreteres, serveis, policia i mortalitat que significa canviar els modus de transport?
Es evident que caldrà canviar els conceptes de les vaques sagrades de la civilització aparentment tecnològica actual més contaminant. Per què han trigat tant els fabricants d’automòbils a desenvolupar motors no contaminants?
El futur exigeix potenciar la investigació científica que precisa de recursos i el desenvolupament del món agrícola. Caldrà aturar la especulació sobre el terreny rural que permet transformar la societat rural en una urbanització. Caldrà posar fi a l’especulació del sol.
Caldrà prioritzar també la societat de l’educació i la reexplotació de les riqueses amb sentit social, allunyant la societat del consumisme i la força del poder que imposa la violència d’uns sobre els altres.
Haurem d’atacar les noves formes de criminalitat vinculades a la societat del creixement continu que ha facilitat l’aparició d’una nova moralitat pertorbadora fruit de la frustració social i l’ambició de posseir els bens dels demés.
La situació real ens empeny cap un socialisme diferent del tradicional per què obliga a perseguir nous objectius al servei de la humanitat. Un nou model de creixement i un nou model social i de civilització per tant.