
75 aniversari de l'alliberament d'Auschwitz
Ens ha passat per alt el record de l’Holocaust en l’aniversari de l’alliberament d’Auschwitz que van fer soldats russos el 17 de gener de 1945. Auschwitz ha sigut reconegut com el símbol del genocidi.
Auschwitz, símbol del genocidi nazi
Auschwitz, situat a 60 kilòmetres de Cracòvia, era un camp nazi d’extermini de jueus que, dins del programa de la “solució final” va significar l’assassinat de més d’un milió de jueus a les seves càmeres de gas. Però també era un camp d’experimentació mèdica a càrrec del conegut Dr. Mendele.
Auschwitz, genocidi gitano
Al camp d’extermini hi van haver també altres presos aprofitats pel treball esclau amb la complicitat de les indústries alemanyes IG Farben i Buna Werke. No tots eren jueus, n’hi havia també gitanos, polítics i altres. Precisament el dia 8 d’abril és el dia internacional del poble gitano i cal recordar també el seu genocidi en mans dels nazis als camps d’extermini.
Condicions de vida dures
La vida dels presoners als camps d’extermini era dura: Sense serveis sanitaris, una pobra alimentació, descans insuficient, fred, treball esgotador, amuntegament, manca d’higiene, malalties a més del sadisme dels membres de les SS i els subalterns.
Auschwitz, l'alliberament
Els crims nazis van ser posats al descobert per l’exèrcit soviètic que va anar alliberant camps d’extermini a mesura que envaïa Polònia i va arribar a Lublín i Auschwitz. En un dels magatzems del complex d’Auschwitz.
Józef Cyrankiewicz, Anne Frank, Primo Levi, Anita Lasker-Wallfisch
Es van trobar més d’un milió de vestits de dona i home que dona la mida dels jueus assassinats a les cambres de gas o afusellats.
Entre els presoners més coneguts es troben Józef Cyrankiewicz, president de la República Popular de Polònia entre 1947 i 1952 i des de 1954 fins a 1972.
Anne Frank, autora del Diari d’Anne Frank, que va morir a Berger-Belsen de febre tifoide.
Primo Levi, químic de professió i la violoncel·lista alemanya Anita Lasker-Wallfisch que després de la guerra va fundar a Anglaterra l’English Chamber Orchesta.

Democràcia, en defensa de la civilització
Es fa difícil escriure el futur en una societat en què la ultradreta està previst que guanyi vots a Catalunya en cas d’unes noves eleccions, segons anuncia una enquesta del diari LA RAZÓN. La ultradreta es fa atractiva per la seva alternativa dura i dràstica amb tot el que significa el diàleg i la tolerància. No els importa fer una política antidemocràtica de sacrificis i màrtirs. És el seu signe.

DRETS: Advocats contra el franquisme
Ens fem ressò, des del Republicà, del comunicat de premsa de Drets, en què sol·licita a la Junta Electoral Central i a la Junta Electoral Provincial de Madrid que prenguin mesures per evitar la candidatura de la Falange Española i de les Jons, partits que inclouen a candidats condemnats en ferm a penes privatives de llibertat. Per a nosaltres és una prova més de la diferència de criteri, segons on es presenten els candidats.
One thought on “YOM HASHOAH, 75 ANYS AUSCHWITZ”