
Socialisme participatiu
Amb ¡Viva el socialismo! Thomas Piketty, professor de la Paris School of Economics i Director de l’Ecole des Hautes Études Sociales, planteja un nou socialisme participatiu per superar l’hipercapitalisme actual.
El capitalisme ha anat massa lluny
Piketty arrenca afirmant que de jove no es va deixar seduir pel comunisme, constatant el fracàs absolut del sistema soviètic. Veia l’economia de mercat i la propietat privada com a part de la solució.
Però el capitalisme veu que ha anat massa lluny i ara hem de penar en la superació del capitalisme amb noves fórmules de socialisme participatiu i descentralitzat, federal i democràtic, ecològic i feminista.
La desigualtat és ideològica
Piketty considera que el sistema capitalista actual no té futur per què aprofundeix en les desigualtats i esgota els recursos del planeta. Per Piketty les lliçons de la història ens demostren que la desigualtat és essencialment ideològica i política i no econòmica o tecnològica.
També opina que s’ha iniciat una llarga marxa per la igualtat i que les desigualtats s’han reduït considerablement gràcies a les noves polítiques socials i fiscals del segle XX.
Socialisme d'Estat que redueix les desigualtats
L’Estat social que ha permès la reducció de les desigualtats, durant el segle XX va ampliar la despesa pública en la salut, l’educació, pensions i transferències socials, donant accés a la seguretat econòmica i social.
La crisi de la pandèmia de la Covid-19 ha posat en evidència l’estancament de l’estat social durant els darrers anys com a demostrat la insuficiència dels mitjans hospitalaris i els recursos disponibles per fer front a la crisi sanitària. La crisi ha posat en evidència les distàncies entre països rics i països pobres.
La societat justa ha de basar-se en l'accés universal als béns fonamentals
La igualtat real, per Piketty obliga a repensar les relacions de poder, un millor repartiment del poder també en les empreses, com va significar la implantació de la cogestió a mitjans del segle XX, el que va significar una evolució considerable de la lògica accionarial clàssica.
Però la distribució del poder recomanada no té cap sentit si mantenim els mateixos objectius econòmics i si la societat justa no es basa en l’accés universal als béns fonamentals d’educació, salut, pensions, sistema de renda bàsica, habitatge, medi ambient, entre altres.
Socialisme on és la ciutadania la que es reapropia dels indicadors socioecnòmics
Piketty no confia en avantguardes proletàries ni en decisions que vinguin des del poder, sinó en la reapropiació per part dels ciutadans de les qüestions en indicadors socioeconòmics que permetin organitzar la deliberació col·lectiva, obrint el debat i mai no tancar-lo.

La guerra de l'habitatge
El tema de l’habitatge ha estat present a totes les eleccions municipals. Tothom va prometre, però la realitat ha sigut seguir en el dèficit d’habitatge social. Ara Colau, en la proximitat de noves eleccions intenta fer mèrits i compondre la situació.

Europa decideix afrontar la fractura social
Reduir desigualtats, defensar salaris justos, lluitar contra l’exclusió social i reduir la pobresa és l’afirmació que consta a la Declaració aprovada pels 27 països de la Unió Europea que van assistir a la cimera de Porto dels passats divendres i dissabte 7/8 de maig.
2 thoughts on “ALTERNATIVES A L’HIPERCAPITALISME”